Assalamualaikum wbt
Hari ni aku ternampak satu post kat fb Masak Apa Hari Ni... MAHN donut yang memang nampak agak menggiurkan sesiapa saja yang melihatnya.. so aku scroll ke komen2 dan aku jumpa resepi yang telah dikongsi oleh pemilik gambar donut tu..
So.. aku pun taknak ketinggalan untuk simpan resepi tu kat sini, supaya senang aku nak rujuk nanti untuk try buat donut ni.
Terima kasih pada yang kongsi resepi.
Ni aku kongsikan resepi tu kat sini...
Assalammualaikum semua warga MAHN😜
Hari ini sis nk share resepi donut gebus sebulat PERUT EN SUAMI sy😜
Kalau mana yang nk cuba resepi nie ikut bulat mcm perut suami masing2 ye😜😜
Resepi nie untuk dalam 10 biji lebih untuk yang
Baru nk belajr buat donut,untuk yang x dok mesin pengadun..kita uli pakai tangan je..🤣🤣
1)tepung gandum-4cawan(cawan air kopi☕)
2)majerin pelangi(x kish any brand blh tapi lagi sedap pelngi😜) -2sudu (pastikan majerin lembut x keras..
3)yis segera-1 peket
4)telur -1 biji
5)garam-secebis(agk2 seserasa hati korang la)🤣🤣..
6)susu pekat-2 sudu
7)air suam-1 cawan(ini kita masuk ikut kehendak adunan ye🤪)
Cara-cara nk buat DONUT SEBULAT PERUT EN SUAMI😜 ala2 VERSI ORANG KAMPUNG
Adunan nie boleh dapat dalam 10 biji mcm tu..
Masukkan tepung gandum+yis+garam+majerin+telur+susu pekat KAU BOH semua kecuali air...korang ramas2 la semua bahan dalam mangkuk sampai jadi mcm serdak roti...pastikan semua sebati di ramas...lepas tu baru masuk air suam uli doh sampai jadi doh..(jangan tuang air semua ye,tuang sikit2)..
Ok part uli nie...korang kena keluar kan sikit TENAGA LELAKI..dalam diri🤣🤣kalau x ada kau panggil la laki kau ke adik kau ke..
ULI ADUNAN sampai dia betul2 sebati..Nampak licin kalau x nmpk licin korang letak sikit tepung..uli lagi mcm biasa smpai jadi doh yang licin..JANGAN KAU BOH BANYAK TEPUNG..keras nnti donut kau🤣..agak2..licin korang rehat kan doh dlam mangkuk tutup dengan kain lembab kalau malas sgt korang nk cari kain basah korang tutup je ngn tudung periuk🤣🤣rehat kan doh dalam 30minit biar dia naik 2x ganda..
Next ini TIPS sis nk share macam mana korang nk dpt donut yang bulat tanpa ACUAN..
xpyh korang dok sibuk nk gi kedai beli ACUAN DONUT sekarang PM suruh STAY AT HOME🤪😜
selepas 30minit doh da naik..korang tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin..lepas tu korang uli sikit..kalau korang ada penimbang korang timbang je dalam 30g atau 40gram..kalau x ada penimbang jgn risau korang bahagikan doh ikut gerak hati korang besar mana..bulat tu..agak2 bulat sama semua ok la😜
Korang bulat kan doh yang korang da bahagikan..bulat guna tapak tngan smpai nampak licin..lepas tu korang leperkan guna kayu pengelek kalau x ada jugak korang leper kn guna tapak tangn korang je..😆😆agak2 leper saja..x perlu leper sgt..ikut suka hati korang nk besar mana..leps tu part nk buat LUBANG PUSAT korang guna je tutup botol air anak korang ke..tekap di tengah2 doh y dileper kan..lepas tu alihkan ke dulang y di taburi sedikit tepung...jika jenis yang gagal waktu angkt donut jadi tayar bocor..sis sarankan letak donut yang diterap keatas kertas minyak y digunting sama bsr donut..(ini untuk yang gagal angkat donut jadi tayar bocor waktu mengoreng ye)😆susun da rapikn keliling donut dgn lembut supaya nampak bulat..
Lepas siap di leper dan ditekap tengah...rehatkan doh..biar dia membesar dengan jaya ye..
Lepas ANAK2 DONUT KORANG dah siap naik GEBUS...baru korang stanby minyak panas untuk mengoreng..pstikan myk cukup..dan minyak panas betul..pastikan api sederhana ye....
Bila nk mengoreng ANGKAT anak2 donut korang dengn penuh kasih sayang.. Sebab waktu tu donut sedang megembang dengn lembut..part nie la buat kan donut mudah jadi cacat sikit😆😆.jadi tadi masa terap sis ada bagi tips sikit..letak adunan donut y diterap atas kertas minyak..,jadi masa nk goreng korang tinggal angkt dengan kertas minyk terbalikkan dlam minyak panas donut tu..kertas minyak jangan pulak korang goreng sekali😆😆
Salah satu tips masa mengoreng korang sentiasa balik2 donut..api sederhana ye..da kekuningan angkat dan tunggu sejuk..lepas tu baru la korang bedak kan anak2 donut korang..dengan gula halus atau pun coklat cair🤪SELAMAT MEMBACA DAN MENCUBA😜
Sekian resepi dari CIK DHIA🤪...saya halalkan dunia akhirat sape yang mencuba..
Kalau da cuba buat share la ngn sis😁🤗😜