![]() |
sedar tak sedar aku yang tengah diet ni boleh makan sampai separuh... aptb! hahah |
500 gm biskut cream cracker yang tak bergula
500 gm daging kisar
500 gm bawang besar dipotong dadu kecil
5 biji cili merah dipotong bulat kecil2
5 biji cili hijau di potong bulat kecil2
$1 daun sup bawang di potong kecil2
6 biji telur grade A
300 gm susu segar akak gunakan magnolia dlm kotak
sedikit garam
Loyang 8x8 inci di sapu butter Alaskan dgn aluminium foil seluroh Loyang
Bahan kisar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 sudu makan cili giling
3 sudu makan rempah kari daging
Cara
1 Panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar ditumis hingga naik bau
2 Masukkan 1/2 cawan air digaul rata kemudian tarukkkan daging kisar,bawang dadu ,cili,dan garam jika kurang air tambahkan agar daging dapat empok,masak lah hingga kering sedikit air nya
3 Perlahankan api lalu masukkan daun sup bawang gaul rata baru matikan api diamkan hingga sejuk sedikit
4 Pecahkan 6 biji telur pukul sedikit dan tuangkan dalam adunan daging tadi gaul ratakan
5 Bahagikan adunan pada 3 bahagian
6 Masak susu dalam bekas hingga mendideh dan perlahan kan api yang paling kecil
Cara menyusun biskut
1 ~ Ambil 9 keeping biskut masukkan dalam susu panas sekejap je jangan lama2 nanti kembang pulak sunsun dalam Loyang hingga penuh permukaan Loyang tuangkan adunan daging yang pertama ratakan
2 ~ Kembangkan 9 keping lagi biskut kedalam susu dan sunsun dalam Loyang hingga menutupi bahagian adunan daging tadi sudah selesai tekankan sedikit agar rata
3 ~ Buat perkara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua setelah selesai tekan2 keseluruh bahagian agar campuran telur naik dipermukaan biskut
4 ~ Bakar dalam oven 180'C selama 45 minit pastikan betul2 masak baru keluarkan dengan mecucuk bahagian tengah nya jika lidi tak ada kesan bererti dah masak lah tu
5 ~ Keluarkan dari oven dan terbalikkan kat dawi redai keluarkan dari Loyang biarkan sejuk boleh lah di hidangkan
0 comments:
Catat Ulasan